Nieuws

Het is bijna alweer zover....

Groep 1
11 MEI 2019

Het is weer bijna zover; de Rockanje-Classic in Rockanje.

De motorpakken worden nog even gepast, zo nodig versteld en even voor de soepelheid of glans ingespoten. Jaja, in 2019 staat voor de 20ste. (gefeliciteerd….een jubileum dus) dit klasse evenement op het programma in de van Blauwe Vlag en Quality Coast vlag voorziene badplaats Rockanje.

Voor één dag wordt de kruising Duinrand, Korteweg en 2e-Slag weer de Bizonbocht en gaan ze zo plat mogelijk door de Duivelsbocht inplaats van gewoon op de Waaldrift rechtsaf. Prachtige namen op een evenzo prachtig stratencircuit direct gelegen achter de duinen van ‘Rockanje aan Zee’. Dit jaar zijn de races niet alleen historisch maar door de aanwezigheid van oud-motorcoryfee Piet Kemperman zelfs ook nostalgisch. In het begin van de zestiger jaren was Pierre op zijn ITOM al een gewaardeerd en zeker in de 50 en 125cc goed presterend motorcoureur op het toen nog échte motorcircuit in het duindorp. Ook voor het heden en de toekomst is in deze 2019-versie ruimte gemaakt.


Niemand minder dan ’s-Neerlands nieuwste motorheld in de Moto-GP; Bo Bendsneyder maakt tijd vrij voor een bezoek aan de Rockanje-Classic. Met nummer 64 op de motor maakt Bo succesvol deel uit van het NTS RW Racing GP-team. Het meenemen van fototoestel, pen en papier wordt door de organisatie aangeraden, aangezien Bo ook meerdere ‘Meet & Greets’ doet. Een andere bekende naam in de motorwereld is Alex van den Broek. Deze (o.a.) elfvoudig Nederlands trialkampioen is hier niet voor de eerste keer aanwezig en zorgt steeds weer voor demonstraties van machtig mooie motoracrobatiek gecombineerd met onnavolgbare motorbeheersing. Zijn ‘kunsten’ vertoont Alex dit jaar niet alleen op het circuit, maar ook al op de vrijdagavond midden in het dorpscentrum.
                                                                    
Op het Dorpsplein zal hij het ongetwijfeld weer rijkelijk aanwezige motorpubliek op de avond voorafgaand aan de races weer motorisch laten watertanden. Dit in afwachting van het defilé van deelnemers, want ook daar is voor het tweede opeenvolgende jaar ruimte voor gemaakt. Het succes van 2018 heeft de organisatie doen besluiten dit defilé verder uit te breiden en er dus ook op het Dorpsplein een nog aantrekkelijker programma naast neer te zetten. De route kronkelt nu meer door Rockanje, de pauzeplaats is weer bij Molecatencamping Rondeweibos en daarna voegt met zich in gesloten formatie – via Schapengorsedijk, Nieuwe Achterweg, Middeldijk, Hoogvlietlaan en Vlielander Heinlaan – bij Alex van de Broek in het dorpscentrum. Hier zijn coureurs en historische motoren weer ruimschoot aanspreek- en aanraakbaar en zullen mobieltjes en camera’s ongetwijfeld weer fraaie plaatjes schieten. Presentator Wim Knöps praat hier het programma weer op zijn bekende kundige wijze aan elkaar en een aantal motoren zal ook alvast ter plaatse worden gekeurd.
                                    

Zaterdag dan de races op het al gememoreerde circuit met alle bekende HMV-klassen, de Rockanje-Klasse en nog veel meer. Weer een overvol programma omlijst door prima horeca en ander vermaak. De races maken deel uit van de HMV-Kalender (Historische Motorsport Vereniging) en zijn de 2e op deze kalender dit jaar. Hoewel er ook namen van andere historische circuits op deze kalender prijken – zoals Tubbergen, Gemert en Mill – zijn de races in Rockanje bij zowel organisatie, publiek als rijders toch wel favoriet. Niet alleen de Rockanje-Classic jubileert in 2019, ook de HMV viert met haar 30-jarig bestaan een jubileum.

Een avond en een dag motorsport en alles wat daar mee samenhangt genieten is in Rockanje geen aanslag op je portemonnee. Het vrijdagavondprogramma is geheel gratis en voor 7,50 euro geniet je zaterdag van een volle racedag. Jeugd t/m 12 jaar mag zelfs gratis het circuit op.

Voor alle verder info gewoon even gluren op  https://rockanjeclassic.nl/ en uiteraard is er ook een facebookpage. Meer info over de HMV-kalender is te vinden op http://www.hmv-nederland.com/ en wil je de rest van de route van het defilé op vrijdagavond weten, kijk dan met regelmaat in de lokale kranten. Daarin (maar ook in andere media) komt de Rockanje-Classic ruimschoots aan bod.